ШОДАН е първата и най-голяма фирма в България за производство на артикули за бойни изкуства и спортни стоки, основана през 1989 г.

Името на фирмата произлиза от японското Shodan, което в превод означава "първи дан" – първата степен на черен пояс – символ на началното ниво на майсторството. Sho (първи) е много интересен йероглиф, съставен от две части: "плат" и "нож". Тази идеограма е наситена със смисъл и значения: "От първия разрез на плата зависи как ще скроим и ушием дрехата. Именно първият разрез е определящ за това как ще изглежда крайният резултат на това, което правим. Ако отрежем накриво, ще допуснем грешка и дрехата ще бъде неудобна за носене. По същия начин, в практиката на източни бойни изкуства, най-важни са първите тренировки по пътя към черния пояс. От тях зависи какъв ще бъде вашият по-нататъшен Път." [по книгата на Кеншу Фуруя "КОДО: Древните пътища"]

Дейността на ШОДАН е пряко свързана с развитието на източните бойни изкуства в България. Емблемата на фирмата – стилизиран образ на каратека – с гордост се носи от хилядите практикуващи. ШОДАН е предпочитана марка от множество карате клубове в страната и има успешно сътрудничество с клубове от цяла Европа. ШОДАН поддържа тесни връзки с Българската федерация по карате. Фирмата подпомага развитието на детския, аматьорския и професионален спорт у нас.

ШОДАН развива непрестанно продуктовата си гама, като произвежда екипи за художествена и спортна гимнастика.

Фирмата произвежда текстилни рекламни материали за международно известни фирми (тениски, каскети, знамена, сувенири), също така и униформени облекла на различни фирми и организации в страната и за износ.

ШОДАН разполага с необходимата техническа база – шивашки цех и фирмени магазини, и е доказан производител на качествени облекла съобразени с европейските изисквания.

Голям избор на спорти стоки ще намерите във фирмените магазини на Шодан